Eilinen Madventures-jakso (kausi 3, osa 3) on kuumentanut tunteita, eikä suotta. Koska en halua enää käydä läpi ohjelman julmuutta kirjoittamalla kaikkia siitä käymiäni palautteita ja keskusteluja uudeksi, yhtenäiseksi kannanotoksi, julkaisen ne tässä erillisinä pätkinä:

***

Menikö Madventures liian pitkälle?

Kakkoskauden jälkeen olin todella innoissani kuultuani, että Madventures jatkuu ja että kolmatta kautta myydään myös ulkomaille.

Kolmannen kauden kolmas jakso kaikessa verisyydessään sai minut kääntämään totaalisesti kelkkani. Kyseessä ei ollut enää viihdeohjelma, eikä siinä näytettyjä asioita voi puolustaa kulttuurirelativismilla.

Riku ja Tunna eivät ole päräyttäviä travellaajia, jotka hakevat kuumottavia kokemuksia tavallisten turistikohteiden ulkopuolelta. He hakevat extreme-kokemuksia, joiden autenttisuudestakaan en enää mene takuuseen (vrt. edellisen jakson iilimatojen syöminen). Pikkulapsen kasvojen viiltelyn näyttäminen ja puolustelu ei ole ohjelmaa, jota on oikeutettua myydä viihteenä. Poikien puolustelut, että "kyse ei ollut sentään sukuelinten silpomisesta" saati että "tehdäänhän länsimaissa täysin turhia ympärileikkauksiakin" olivat onnetonta selittelyä.

Ja heidän "kunnioitustaan" eri kulttuureja kohtaan kuvaa hyvin Tunnan lause Subin extroissa: "Mitä v-uu, Afrikass saa kusta mihin haluu."

Toivon, että mainostajatkin ovat katsoneet jakson ja pohtivat, onko tämä sitä, mitä he ovat lähteneet rahoittamaan.

***

Niille, jotka eivät halua katsoa varsinaista ohjelmaa uusintana tai netistä (enkä suosittele), tässä extrat. Näin "paljon" kusipäät kunnioittavat paikallista kulttuuria (Tunna kusella: "Mitä vittuu, Afrikass saa kusta mihin haluu" - siinä kulttuurien kunnioitusta). Ja "hieman" selittelyn makua "Kommentit 3. jaksosta":

http://www.sub.fi/ohjelmat/sivusto.shtm ... raa?847919

***

Minulla oli sosiaaliantropologia pääaineena yliopistossa, ja todelliset sosiaaliantropologit viettävät vuosia tutkimissaan yhteisöissä. He joutuvat kohtaamaan asioita, jotka sotivat heidän länsimaista etiikkaansa vastaan. He näkevät kuitenkin enimmäkseen sitä tavallista arkea, jota nuo ihmiset elävät. Vain murto-osa siitä on initiaatioriittejä tai transsiin menemistä tai huumeiden käyttöä (eka tai toka jakso, jossa äijät olivat tripillä). Nämä kundit travellaavat jonnekin ja kas kummaa, juuri silloin siellä on kerran (tai kaksi) vuodessa järjestettävä verinen tapahtuma.

Ja siitä kulttuurien kunnioituksesta:

"Tervetuloa maailman yököttävimpiin keittiöihin" (vai oliko se iljettävimpiin?)

Kunnioittavaa??

***

Madventuresista ovat ostaneet eniten (?) mainosaikaa Axe ja Jack&Jones. Niille, jotka ovat yhtä tyrmistyneitä ja haluavat vaikuttaa asioihin muutenkin kuin antamalla palautetta Subille esitän, että olkaa yhteydessä myös näihin mainostajatahoihin.